Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα για το Ρίο

petrounias-olympiaΣτην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας «γεννήθηκε» και πάλι το Ολυμπιακό Φως και άρχισε ήδη το ταξίδι του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016». Στην Τελετή Αφής που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε από τις αχτίδες του ήλιου στα χέρια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου η οποία επιτέλεσε το ρόλο της με απαράμιλλο τρόπο, στην Τελετή Αφής που τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ.

Στη συνέχεια η Πρωθιέρεια μεταλαμπάδευσε τη Φλόγα στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, παγκόσμιο πρωταθλητή της γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια για να αρχίσει η Λαμπαδηδρομία για το Ρίο. Δεύτερος Λαμπαδηδρόμος ήταν ο Ολυμπιονίκης του βόλεϊ Ζιοβάνι Γκάβιο που εκπροσώπησε τη Βραζιλία.

Πριν το ιερό Φως αρχίσει το μακρινό του ταξίδι, είχε παρουσιαστεί το τελετουργικό του χορού, που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα, με τις Ιέρειες και τους Χορευτές να κλέβουν την παράσταση, φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες που σχεδίασε η Ελένη Κυριάκου. Η Τελετή είχε ξεκινήσει με τους μαθητές των σχολείων της Αρχαίας Ολυμπίας και του Πελόπιου να σχηματίζουν τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους αλλά και να παρελαύνουν κρατώντας τις σημαίες των 206 χωρών που ανήκουν στην Ολυμπιακή οικογένεια, υπό τα θερμά χειροκροτήματα των σχεδόν 10.000 θεατών που ήταν στο Αρχαίο Στάδιο.

Την Τελετή Αφής παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στο τέλος χειροκρότησαν με θέρμη τους συντελεστές, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Την Τελετή παρακολούθησαν ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, o Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, οι Αντιπρόεδροι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Nawal El Moutawakel και Zaiqing Yu, το επίτιμο μέλος της ΔΟΕ, Λάμπης Νικολάου, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Ρίο 2016», Κάρλος Νούζμαν, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κατσιαδάκης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, o Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη και πολλά μέλη της ΕΟΕ.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας, αφού μετέφερε τη Φλόγα, δήλωσε: «Είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα μου και νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τη μεγάλη τιμή αλλά και όλους τους Έλληνες για την θερμή υποδοχή. Ελπίζω στο Ρίο να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη αυτή και να τους κάνω όλους χαρούμενους».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ επισήμανε: «Η Φλόγα είναι ένα αρχαίο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας, ένα σύμβολο της δύναμης της ανθρωπότητας να ενώνεται παρά τις διαφορές μας. Αυτή θα είναι η κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία και τον κόσμο. Η λαμπαδηδρομία θα διαδώσει το μήνυμα του ανθρωπισμού σε όλους τους ανθρώπους της όμορφης χώρας της Βραζιλίας, ενός έθνους που έχει χτιστεί πάνω στην ιδέα ότι η δύναμη έρχεται από την ένωση της πολιτισμικής πληθωρικότητας. Η Βραζιλία είναι μοναδική για την ποικιλία της. Ας δείξει σε όλον τον κόσμο, ο εορτασμός των ΧΧΧΙ Ολυμπιακών Αγώνων σε αυτήν την απέραντη και πανέμορφη χώρα, το πραγματικό μήνυμα της ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος τόνισε: «Αυτή η Φλόγα είναι ο ομφάλιος λώρος των αγώνων της αρχαιότητας με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες και ο αποστολέας μηνυμάτων από την αρχαία εποχή, μηνυμάτων που παραμένουν επίκαιρα και σήμερα. Στα χιλιάδες χρόνια στην πορεία της ανθρωπότητας, αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η απήχηση του αθλητισμού και οι διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού. Οι αξίες αυτές υπερβαίνουν τους ανθρώπους, την ιστορία τους και τα σύνορα των κρατών και που στις ημέρες μας, έχουν μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερα στους νέους, που αποτελούν την ελπίδα μας και στους οποίους εσείς απευθύνεσθε αγαπητέ Πρόεδρε της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, με την ανανέωση του Ολυμπιακού κινήματος μέσω της Ατζέντας 2020. Η Φλόγα διαχρονικά έχει περίοπτη θέση στην καρδιά των Ελλήνων. Νιώθουμε ότι μεταφέρει κάθε φορά στο μακρινό της ταξίδι κι ένα κομμάτι της πατρίδας μας. Τα ξεχωριστά μηνύματά της θα σταλούν και με τη Λαμπαδηδρομία που ξεκινά σε λίγο από στην Ελλάδα και θα συνεχίσει στη Βραζιλία.»

Εκ μέρους της διοργανώτριας πόλης ο κ. Κάρλος Νούζμαν επισήμανε: «Η θεμελιώδης έννοια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι το δίδαγμα ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος όταν εργαζόμαστε για τις επόμενες γενιές. Κανείς δεν μπορεί να χτίσει το μέλλον μόνος. Είμαστε ταπεινά ευγνώμονες προς τον Πρόεδρο Bach και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την καθοδήγησή τους, τη βοήθειά τους και την υποστήριξή τους. Η συμβολή του καθενός στη ΔΟΕ, – προσωπικό, επίτιμα μέλη και μέλη της – ήταν ζωτικής σημασίας. Και τους ευχαριστούμε που ήταν μαζί μας σε αυτό το εκπληκτικό ταξίδι. Πίστεψαν στο όνειρο και αργότερα μας βοήθησαν να το πραγματοποιήσουμε. Είμαστε εδώ, για την ευγένεια και τη σκληρή δουλειά της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Όσο περισσότερο ερχόμαστε στην Ελλάδα τόσο περισσότερο νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Φίλοι μου σας ευχαριστώ.»

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζάς στον χαιρετισμό του είπε: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, σε μια εποχή όπου πόλεμοι εξακολουθούν να αφήνουν ανθρώπους χωρίς πατρίδα και αθλητές χωρίς σημαία, το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών που εκπέμπουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πιο επίκαιρο και επιτακτικό. Οι δοκιμασίες της ιστορίας δεν έσβησαν την Ολυμπιακή Φλόγα. Η αναβίωση των αγώνων πριν από 120 περίπου χρόνια άνοιξε μια νέα σελίδα για την ανθρωπότητα, μια ελπιδοφόρα προοπτική για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη».

Πηγή: Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

Comments are closed.